[speaker]
Makaleyi Sesli Olarak Dinleyebilirsiniz
İleri yaşla birlikte göz hastalıklarının görülme sıklığı artar. Özellikle vücuttaki diğer dokularda olduğu gibi göze ait dokular da yaşla birlikte esnekliğini ve fonksiyonel özelliklerini yitirmeye başlar. Görme duyusunun sağlanmasına önemli bir rolü olan göz merceği, yaşla kırıcılığını ve ışık geçirgenliğini yitirir. Bu duruma klinikte katarakt adı verilir. Katarakt her ne kadar yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilese de; gelişen teknoloji ile birlikte uygulanan güncel tedaviler sayesinde tedavi edilmesi mümkün bir rahatsızlık haline gelmiştir. Katarakt tedavisinde en güncel yöntemlerin başında FAKO yöntemi gelir.
Katarakt Nedir?
Katarakt; göz merceğinin çeşitli nedenlerle kırıcılığını ve ışık geçirgenliğini yitirerek, esnekliğini kaybetmesi sonucu görme ile alakalı sorunlarla seyreden bir göz rahatsızlığıdır. Özellikle ileri yaşla birlikte oldukça sık görülen katarakt hastalığı; diyabet, enfeksiyon hastalıkları veya radyoterapi gibi farklı sağlık problemleri veya faktörlerin etkisiyle de erken yaşlarda görülebilir.
Katarakta uğrayan mercek fonksiyonel özelliklerini büyük oranda yitirdiğinden, mercekte kırıcılığın kaybolduğu bölgelerin çeşitli yöntemlerle giderilmesi veya lensin tamamen ameliyatla çıkarılarak sentetik lens yerleştirilmesi yoluyla görmenin düzeltilmesi gerekir. Özellikle lens değişimi gerektiren açık göz cerrahileri, ileri yaşta görülen bu sorunda hastanın ek rahatsızlıkları da göz önüne alındığında, çeşitli riskleri de beraberinde getirebilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt temelde göz merceğini etkileyen bir hastalık olduğundan klinikteki yansıması sıklıkla görmeyle alakalı sorunlar özelinde gerçekleşir. Bu bakımdan katarakt hastalarında aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Bulanık görme
- Gece veya loş ışıkta görmede azalma
- Renklerin algılanmasında zorluk
- Işıkların veya parlak cisimlerin etrafında haleler görülmesi
- Çift görme
- Sürekli gözlük camı numarası değiştirme ihtiyacı
FAKO Yöntemi Nedir?
Katarakt temelde göz cerrahisi uygulanarak düzeltilen bir hastalıktır. Temelde işlevini yitiren göz merceğinin değiştirilmesini içeren açık göz cerrahisi ile tedavi edilirken; son yıllarda halk arasında lazer veya kapalı yöntem olarak da bilinen fakoemülsifikasyon yöntemi de sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Kısaca FAKO olarak adlandırılan bu yöntemde göze yapılan küçük bir kesi içerisinden ultrason özelliğindeki ışınlar yardımıyla etkilenen göz merceğindeki kırılganlığı ve geçirgenliği engelleyen alanlar küçültülerek kesi üzerinden çıkarılarak yerine yeni bir göz içi mercek yerleştirilir.
FAKO Yönteminin Avantajları Nelerdir?
FAKO yöntemi hem ufak bir kesi üzerinden yapılması, hem de ultrasonik dalgalar yoluyla merceğin değiştirilmesi sayesinde, geleneksel açık ameliyata göre daha hızlı, güvenli, etkili ve konforlu bir yöntem sunar. Hasta 15 dakika gibi kısa bir süre içinde ameliyat edilebilir ve cerrahiden 1-2 gün sonra gibi oldukça kısa bir süre içinde günlük hayatlarına devam edebilir. FAKO yöntemi sonrası katarakta bağlı görme sorunları büyük ölçüde giderilir. Bu anlamda hasta memnuniyetinin %95’lere vardığı oldukça yüz güldürücü bir cerrahi yöntem olarak kabul edilir.