Gastro Özofajial Reflü Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçarak, yemek borusu dokusunda tahrişe ve çeşitli klinik belirtilere yol açmasına gastro özofajial reflü hastalığı denilir. Toplumda oldukça sık görülen ve hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen gastro özofajial reflü hastalığı zamanın etkili şekilde tedavi edilmediği takdirde, yemek borusunda doku bozuklukları, Barret özofagusu veya yemek borusu kanseri gibi hayatı tehdit edici çeşitli komplikasyonlarla sonuçlanabilir. Bu nedenle hastalığın erken dönemde tespit edilerek tedavi edilmesi çok önemlidir.

Gastro Özofajial Reflü Belirtileri Nelerdir?

Gastro özofajial reflü hastalığı meydana geldiğinde; hastalığın şiddetine bağlı olarak farklı klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu doğrultuda aşağıdaki semptomlar hastalığın seyrinde sıklıkla izlenir:

  • Genizde, karın veya göğüs bölgesinde yanma hissi
  • Yanma hissinin sırt üstü uzanıldığında veya asitli, baharatlı yiyeceklerin tüketiminden sonra artması
  • Ağza acı su gelmesi
  • Ağza mide içeriklerinin gelmesi
  • Geğirme
  • Kötü ağız kokusu

Bu belirtilerden farklı olarak hastalarda nadiren ses kısıklığı, hazımsızlık, kilo kaybı, öksürük ve göğüs ağrısı gibi atipik şikayetler ortaya çıkabilir. Bu şikayetler hastalığın daha şiddetli geliştiğine işaret edebildiğinden, vakit kaybetmeden bir hekim değerlendirmesine başvurulması önemlidir.

Gastro Özofajial Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gastro özofajial reflü tanısı genellikle hastanın şikayetlerinin varlığı ve fizik muayene sonrası konulabilir. Bununla birlikte bazı hastalarda özel görüntüleme yöntemlerinin faydalanması gerekebilir. Tanı sonrası hastadaki şikayetlerin şiddetine bağlı olarak aşağıdaki tedavi yöntemlerinden faydalanılır:

  • İlk aşamada hastaya çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri tavsiye edilir. Bu kapsamda, hastanın yatmadan iki saat öncesine kadar beslenmemesi, asitli ve baharatlı gıdaların tüketiminden kaçınması, kilo vermesi, dar ve sıkı kıyafetleri tercih etmemesi, sigara ve alkol tüketimine son vermesi önerilir.
  • Yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte sıklıkla mide asidini düzenleyici ilaç tedavileri verilir. Bu doğrultuda antiasitler, antihistaminikler veya proton pompa inhibitörleri sınıfından asit düzenleyici ilaçlar sıklıkla kullanılır. İlaç tedavisi yaklaşık 8-12 hafta sürdürülür.
  • Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisine rağmen, hastalık semptomları kontrol altına alınamadığında, cerrahi tedaviler gündeme gelebilir. Bu bağlamda, Nissen fundoplikasyonu adı verilen yöntem genellikle reflü tedavisinde uygulanan ameliyat metodu olarak karşımıza çıkar.

İlgili Hekimler

Sağlık Rehberi