[speaker]
Makaleyi Sesli Olarak Dinleyebilirsiniz
Migren Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Migren, ataklar şeklinde ortaya çıkan ve zonklama tarzında şiddetli baş ağrılarına neden olan bir tür hastalıktır. İnsanların büyük bir kısmında olduğu düşünülen bu hastalık, bazı kişilerde yılda bir kez kendini gösterirken bazılarında ise ayda iki üç kez görülen ataklar şeklinde daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir. Genellikle 10-40 yaş arası bireylerde görülürken 50 yaşından sonra genellikle düzelir veya yok olur.
Migren Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Migren; mide bulantısı ve kusma, ışığa karşı hassasiyet ve bazı durumlarda görüş bozukluklarıyla birlikte görülen şiddetli baş ağrısı sorunudur. Ataklar halinde gelen migren ağrıları zonklayıcı türde ve oldukça şiddetli olup başın belirli bir kısmını veya tamamını etkileyebilir. Migren, auralı ve aurasız olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Auralı migrende ataklar sırasında titreyen ve parıldayan ışıklar, görüş alanının bir kısmının karıncalanması veya kısmi görüş kaybı gibi görsel auralar ile eller, ağız, dil ve çene gibi bölgelerde uyuşma, karıncalanma şeklinde hissedilen duyusal auralar söz konusudur. Fakat migren olgularının çok büyük bir kısmı bu belirtilerin eşlik etmediği aurasız türde görülür. Bir migren atağı genellikle dört aşamadan oluşur: İlk aşama prodrom evresinde ağrı öncesi kabızlık, ruhsal değişimler, susuzluk, uykusuzluk gibi belirtiler gözlenir. İkinci aşama auraların oluştuğu evre olup yalnızca auralı migrende görülür. Üçüncü aşama zonklayıcı baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerin geliştiği atak evresidir. Atak sonrası veya postdrom olarak adlandırılan aşamada ise hasta bir miktar rahatlamış fakat yorgun ve bitkin hisseder.
Migrenin Nedenleri ve Ataklarını Tetikleyen Faktörler
Uzun yıllardır bilimsel araştırmalara sıklıkla konu olan migrenin kesin nedeni henüz belirlenebilmiş değildir. Bilim insanlarının büyük bir kısmı migrenin damarsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığını savunmakla birlikte, migren ağrılarının zonklayıcı türde olması bu olasılığı güçlendirir. Bunun yanı sıra beyindeki değişikliklerin ve ailesel faktörlerin de migrenin gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Migren ağrılarının kesin oluşum nedeni tam olarak bilinmese de, atakların ortaya çıkışını tetikleyen birtakım faktörler söz konusudur. Yorgunluk, stres, hava değişimleri, gürültü, açlık, uykusuzluk ve kadınlar için regl döneminde olmak gibi faktörler migren ataklarını tetikleyen durumlardır. Bunlara ek olarak bazı yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimi de migreni tetikler. Olgun peynirler, nitrat ve monosodyum glutamat içeren gıdalar, alkol ve kafein içeren sıvılar bunlara örnek olarak verilebilir.
Migren Nasıl Tedavi Edilir?
Migren tedavisi için süreç, doktorun migren teşhisini koymasıyla başlar. Baş ağrısına neden olan sinüzit, yorgunluk, stres, beyin ve sinir hastalıkları gibi birçok faktör bulunduğundan, bunların migrenle karıştırılmaması için gerekli tanı testleri ve görüntüleme tetkikleri mutlaka yapılmalıdır. Bunların ardından migren teşhisi konulan hastalarda doktor tarafından önerilecek olan ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri de uygulanmalıdır. Ağrılara ilişkin semptomatik tedavilere ek olarak hastanın yukarıda belirtilen migreni tetikleyici etkenlerden uzak durması, uyku düzenine dikkat etmesi ve migreni tetikleyen yiyeceklerle içecekleri beslenmesinden çıkarması gerekir.
Eğer siz de baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız veya daha önceden konulmuş bir migren teşhisiniz varsa muayeneniz ve kontrolleriniz için nöroloji uzmanımıza danışabilir; tüm sorularınız ve randevu talepleriniz için sağ alt köşede bulunan Online Destek bölümünden bize ulaşabilirsiniz.