
[speaker]
Makaleyi Sesli Olarak Dinleyebilirsiniz
Pandemi döneminde normalleşme süreciyle birlikte çocuklarda okul korkusu ve uyuma ilişkin sorunlar yaygın olarak görülüyor. Uzun süredir okuldan uzak kalan çocuklarda çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yeniden okula başlamaya ilişkin korkular ve uyum sorunları, çocukların hem psikolojisini hem de okul başarısını olumsuz etkiliyor.
Anaokulu, İlkokul ve Ortaokul Çocuklarında Okul Korkusu
Örgün eğitimin iki yarıyılı aşkın bir süre boyunca online eğitim şeklinde yürütüldüğü pandemi döneminde yavaş yavaş başlayan normalleşme süreci, çocuklarda psikolojik yönden bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Okulların başlaması ile birlikte görülen en sık sorunların başında ise okul korkusu ve uyum problemleri yer alıyor. Farklı bir ortam içerisine girecek olma, okul kurallarına adapte olmaya çalışma, disipline ilişkin kaygılar ve ebeveyn mükemmeliyetçiliği gibi unsurlar uyum sorunu ve okul korkusu nedenleri arasında yer alıyor. Bu durum, alışılmışın dışında bir okul ortamına neden olan pandemi süreci ile bir araya geldiğinde çocuklar için daha da zor bir hale geliyor.
Aileden Ayrı Kalma ve Başarısızlık Korkuları
Pandemi döneminde çocuklarda okul korkusu nedenleri arasında iki temel sorun öne çıkıyor. Özellikle anaokulu ve birinci sınıf çocukları, yaşları itibarıyla aileden ayrılmaya karşı korku duydukları bir gelişim döneminden geçiyor. Buna ek olarak pandemi sürecinde bir yıla yakın süredir sürekli olarak aile ile beraber olan bu yaşlardaki çocuklar bu süreçte çok daha fazla zorlanabiliyor. Diğer bir yandan daha ileri yaşlarda olan ilkokul ve ortaokul çocuklarında online dönemde eğitimden alınan verimin azalması ile birlikte başarısızlık kaygısı, sınav korkusu gibi korkular ön plana çıkıyor. Çocuklarda okul korkusu belirtileri arasında ağlama, huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik, mide bulantısı, kusma gibi durumlar yer alıyor ve bu semptomların okula gidiş saatleri yaklaştıkça şiddetlenmesi söz konusu olabiliyor.

Pandemi Koşullarında Okul Ortamına Uyum Sorunu
Pandemi süreci, yetişkin bireylerin dahi alışmakta güçlük çektiği yeni kurallara adapte olmayı gerektiriyor. Çocuklar için okulu cazip hale getiren arkadaş ortamı, sosyalleşme ve eğlenceli aktiviteler koronavirüse yönelik önlemler nedeniyle büyük ölçüde sınırlanmış oluyor. Okul içerisinde maske kullanmak, sürekli sosyal mesafeye dikkat etmek, hasta olma korkusu gibi pandemi sürecine özgü birçok olumsuzluk çocukların uyum sorunu yaşamasına neden olmasının yanında çocuğun okula gitme isteğini de azaltıyor.
Okul korkusu nasıl yenilir sorusuna yanıt arayan ailelerin bu dönemde öncelikle çocuklarına karşı daha anlayışlı ve motive edici olması gerekiyor. Ebeveynlerin çocuklarına bu sürecin geçici olduğu ve söz konusu önlemlere ne kadar çok dikkat edilirse, bu zor sürecin de o kadar çabuk atlatılabileceği yönünde motive edici konuşmalar yapmaları, okul korkusunun ve uyuma ilişkin sorunların sağlıklı bir şekilde atlatılmasına yardımcı oluyor.
Siz de çocuğunuzda okul korkusuna ilişkin belirtiler gözlemliyor, çocuğunuzun arkadaşlarına ve sınıf ortamına uyum sağlamakta güçlük çektiğini düşünüyorsanız onu anladığınızı belirtip onunla konuşarak çocuğunuzda gerekli motivasyonu oluşturabilirsiniz. Buna rağmen çocuğun okula karşı tepki geliştirmesi, psikolojik ve fizyolojik olarak önemli belirtiler göstermesi halinde çocuk psikiyatristleri ve psikologlarına danışarak profesyonel yardım alabilirsiniz.