Panik bozukluk olarak da bilinen panik atak son zamanlarda oldukça sık karşılaştığımız bir durumdur. Özellikle pandemi döneminde insanların sağlık kaygısının artması, işlerine gidememeleri ve normal hayat düzenlerini sürdürememeleri bu durumu daha da tetikleyebilir.
Panik Atak Nedir?
Kişinin beklemediği bir anda bazı belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Belirtilerden başlıcaları göğüste ağrı ve baş dönmesidir. Bu belirtileri çarpıntı, titreme, terleme, sıcak basması, bulantı ve kolda uyuşma belirtileri takip edebilir. Kişinin beklemediği anda gelişen bir durum olduğu için kişi sosyal hayatında rahat hareket edemez hale gelir; sürekli endişe ve kaygı içindedir. Bu kişiler sosyal hayatında atak yaşamamak için hayatlarını değiştirmek ve bu duruma göre düzenlemek durumunda kalabilirler.
Panik Atak Tedavi Edilebilir mi?
Panik bozukluk durumu psikiyatrik tedavi görülmesi halinde olumlu gelişmeler gösterebilen bir rahatsızlıktır. Bu durumu yaşayan kişilerin ilk olarak altında herhangi bir hastalık olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bunun için ilk olarak şeker seviyeleri, hormonal farklılıklar, çeşitli kalp ve akciğer rahatsızlıkları, nörolojik bazı problemler değerlendirilir sonrasında hasta psikiyatriye yönlendirilir.
Panik atak kişilerin hayatında olumlu veya olumsuz gelişen ani değişikliklerden sonra da tetiklenebilir. Bu değişikliklere örnek olarak kazalar, boşanmalar, ani kayıplar, çocuk sahibi olmak, evlenmek, yeni bir işe girmek sayılabilir.
Panik atak durumu hayatı çok yüksek oranda etkiliyor ve kişinin sürekli stres, kaygı ve endişe içinde kalmasına neden oluyor ise bir uzmana başvurmak gerekir.
Panik Atak Durumunda Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
- Kişinin uyku düzenine dikkat etmesi
- Egzersiz yapması
- Beslenme şekline, düzenine ve sağlıklı kalmaya özen göstermesi
- Atak sırasında nefes alıp verme hızını ayarlaması ve gözlerini kapatmak yerine bir noktaya odaklaması
- Bu problemi yaşayan başka kişilerle de tanışarak kendinin yalnız olmadığını bilmesi
- Atak geçirilen yerlerden uzak durması
- Günü güzel şekilde geçirmeye odaklanması ve yarını fazla düşünmemesi gerekir.
Panik atakları kontrol altına almak kısaca panik bozukluğun psikoterapisi olarak adlandırılır. Bu psikoterapi, davranışçı ve bilişsel olarak ayrılır. Bilişsel psikoterapide kişinin durum hakkında bilgi sahibi olması ve bu bilgilere dayanarak mantıklı bir yol izlemesi hedeflenir. Davranışçı psikoterapide ise atak esnasında solunum hızının düzene sokulması, durumun üstüne gidilmesi ve kaslardaki istenmeyen etkilerin azaltılması alıştırmaları üzerine çalışılır.