Beyin ve Sinir Cerrahisi
Beyin ve Sinir Cerrahisi her yaş grubunda görülebilecek beyin ve omurilik bölgesinde gerçekleşen yaralanmalar, damar tıkanıkları, tümörler, beyin kanaması, bel ve boyun fıtığı gibi birçok hastalıkla ilgili tıbbi müdahalede bulunan bir birimdir. Nöroşirurji adıyla da bilinen beyin cerrahisinde tanı ve tedavi işlemleri uzman beyin cerrahları tarafından gerçekleştirilmektedir.
Beyinde bulunan damarların tıkanması, hasar görmesi gibi durumlarda da beyin hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Beyin ve Sinir Cerrahisi tarafından bakılan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Arteriovenöz Malformasyon
- Boyun ve Bel Fıtığı
- Omurilik Tümörleri
- Beyin Tümörleri
- Karotis Stenozu
- Parkinson
- Felç ve inme
- Beyin Kanaması
Tümörler
İyi ve kötü huylu olarak beyinde oluşabilecek tümörler Beyin ve Sinir Cerrahisi tarafından tedavi edilmektedir. Beyinde oluşan tümörler genellikle bulantı, kusma, unutkanlık, dengesizlik, görme bozukları, sürekli bayılma, yorgunluk gibi semptomlar göstermektedir.
Beyin Kanaması
Herhangi bir darbe sonucunda beyinde oluşabilecek kanamalar beyin kanaması olarak isimlendirilmektedir. Beyin kanaması olarak tanımlanan hastalık beyindeki atardamar duvarının yırtılması ve beyin dokusuna kan sızması ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle acil müdahale gerekmektedir. Darbe, kaza, yaralanma gibi durumlarda hekim tarafından izlenmesi gerekmektedir.
Omurga Hastalıkları
Omurgada oluşabilecek herhangi bir sorun ile ilgili başvurulması gerekilen birim beyin ve sinir cerrahisidir. Eklem ve kas ağrıları, omurga eğriliği, tümörler, lezyonlar, kamburluk (kifoz), skolyoz, enfeksiyon gibi hastalıklar genelliklerin tanı ve tedavisi ilgili hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir.
İnme
Beyne giden kan akışının durması durumunda kişilerde inme görülebilir. İnme kol ve bacaklarda güçsüzlük ya da tutmama, konuşma güçlüğü, şiddetli baş ağrısı gibi çeşitli şekillerde görülebilmektedir.
Bel ve Boyun Fıtığı
Beyin ve Sinir Cerrahisinin en çok ilgilendiği hastalıklardan biri de boyun ve bel fıtığıdır. Belinizde ya da boynunuzda amortisör görevi gören disklerin kayması ya da yırtılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle zorlama, ağır kaldırma, düşme gibi eylemlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hekimler tarafından yapılan gerekli muayenelerin ardından ameliyata ihtiyaç duyulup duyulmadığına karar verilmektedir.
Genetik Hastalıklar – Bebeklerde Görülen Beyin Hastalıkları
Yeni doğan bebekler başta olmak üzere her yaş grubunda genetik ile ilgili hastalıklar ortaya çıkabilir. Yapılacak tanı ve tedaviler anne karnından itibaren yapılabilmektedir. Çocukluk çağındaki bireylerde ve yeni doğan bebeklerde şu hastalıklar görülebilir;
- Kafatasında gözle görülen bozukluklar
- Omurilikte sıvı artışı
- Beyinde su toplaması
- Sinir sitem bozuklukları
- Epilepsi
- Hareket bozuklukları
- Tümör (Beyin, Omurilik)
- Doğumda oluşabilecek beyin kanamaları
Beyin ve Sinir Cerrahi operasyonları üst düzey dikkat ve hassasiyet gerektirmektedir. Ayrıca teknolojik gelişmeler de oldukça sık kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni vücudumuzun en hassas organı olan beyinde yapılacak işlemlerin diğer ameliyatlara göre daha çok müdahale ve riskli işlemler gerektirmesidir. Beyin Cerrahisinde yapılacak işlemler genellikle erken tanı ve tedavi yöntemleri ile hastalıklar ilerlemeden de tespit edilebilir. Bu nedenle bağ ağrısı, sürekli yorgunluk, hissizleşme, konuşma ve anlama güçlüğü gibi şikayetlerde uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.