Psikoteknik, bireylerle çalışma şartları arasındaki uyumu ölçen, bireylerin bu şartlara ne kadar dayanıklı oldukları, çalıştıkları süre boyunca bireylerden ne kadar verim alınacağı gibi konularda projeksiyon çizilmesine yardımcı olan bir değerlendirme yöntemidir. Bireyin fiziksel ve psikolojik durumunun araç sürmeye elverişli olup olmadığını ortaya koyan testler sayesinde ise psikoteknik değerlendirme raporu hazırlanır.
Psikoteknik değerlendirme raporunun hazırlanması için uygulanan testler aracılığıyla sürücülerin algılama, hafıza, dikkat, muhakeme gibi bilişsel becerileri; tepki hızı, el-göz-ayak koordinasyonu gibi psikomotor yetenekleri ve saldırganlık, risk alma, öz kontrol, sorumluluk gibi davranışları ölçümlenir. Psikologlar tarafından yapılan testlerin ve ölçümlerin ardından psikoteknik değerlendirme raporu hazırlanır. Bu aşamadan sonra psikiyatrlar gerekli incelemeleri tamamlayarak bir psikiyatrik muayene raporu düzenlerler.
Sürücülerden Neden Psikoteknik Değerlendirme İstenir?
Psikoteknik testlerin uygulanması ve hem psikoteknik hem psikiyatrik değerlendirmenin yapılmasındaki ana amaç, sürücünün bedensel ve psikolojik olarak araç kullanmaya elverişli olup olmadığını ölçümlemektir. Bu ölçümler sayesinde psikolojik ve bilişsel yetersizlikler sebebiyle trafikte tehlike yaratabilecek sürücüler tespit edilir ve trafikte güvenliğin sağlanması amaçlanır.
Psikoteknik Testleri Nasıl Yapılır?
Psikoteknik değerlendirme yaklaşık 1 saat süren bir işlemdir. Psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen psikoteknik değerlendirmede şu testler bulunur:
- Koordinasyon testi
- Dikkat düzeyi (seçici ve sürekli dikkat) testi
- Görsel süreklilik testi
- Hız ve mesafe algılaması testi
- Standart progresif matris (muhakeme) testi
- Görüş açısı testi
- Hız ve tepki kalitesi testi
Bilgisayar destekli bu testlerden geçen adayın psikoteknik değerlendirme raporu psikologlar tarafından hazırlanır.
Kimler Psikoteknik Belgesi Almalı?
Üç nüsha halinde alınan ve alındıktan sonra 5 sene geçerliliği olan psikoteknik belgesini araç kullanan her sürücünün alması gerekmez. Psikoteknik değerlendirmeye girmek zorunda olan bireyler iki başlık altında incelenir:
a) Trafik ihlali yapanlar
- Son 1 sene içerisinde 2 defa 100 ceza puanını aşan sürücülerin 4 aylığına sürücü belgeleri alınır. Ceza süresi bittikten sonra psikoteknik değerlendirme uygulanır.
- Belirlenmiş olan hız sınırını %30’dan fazla aşıp aynı ihlali 5 defa tekrarlayan sürücülerin ehliyetlerine 1 seneliğine el konulur. Bu sürenin ardından sürücüler, psikoteknik değerlendirmeye girerler.
- Son 5 sene içinde 3 defa alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülerin ehliyetlerine el konulur. İlgili birim tarafından verilen ceza sona erdiğinde psikoteknik test yapılması gerekir.
b) Sürücü olarak ticari faaliyet yapanlar
Sürücülük yaparak geçimini sağlayan bireylerin de psikoteknik değerlendirme ve psikiyatrik muayene raporu almaları şarttır. Belgenin beş yıllık geçerlilik süresi dolduğunda bu bireylerin yeniden testlerden geçmesi gerekir.
Ticari faaliyet yaptığı için rapor alması gereken bireyleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yolcu taşımacılığı yapanlar (taksi, dolmuş, otobüs, servis şoförleri)
- Eşya ve kargo taşıyan sürücüler
- Tehlikeli madde taşıyan araçları sürenler
- Ticari araç kullanan sürücüler
- K2 yetki belgesine sahip araçların sürücüleri
- Uluslararası taşımacılık yapanlar
Psikoteknik Değerlendirme ve Psikiyatrik Muayene Raporu Nereden Alınır?
Sağlık Bakanlığı onaylı kurumlar aracılığıyla verilen psikoteknik değerlendirme ve psikiyatrik muayene raporları, tamamıyla objektif bir kurul tarafından hazırlanır. Tarafsız ve dikkatli bir şekilde hazırlanan bu raporlar sayesinde trafikte hem can hem de mal güvenliği sağlanmış olur.
Özel Mediliv Tıp Merkezi, uzman ve deneyimli kadrosuyla bünyesinde hem psikoteknik değerlendirme hem de psikiyatrik muayene hizmeti vermektedir. Değerlendirmeden ve muayeneden geçen sürücüler için gerekli raporlar objektif bir şekilde hazırlanır.
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için 444 4 776 no’lu telefondan bizi arayabilir ya da sağ alt köşedeki Online Destek bölümünden bize ulaşabilirsiniz.