Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi
Sağlık; bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olma durumudur. Bu anlamda, eski zamanlardan beri süregelen sağlığı koruma ve geliştirme uygulamalarında ruh sağlığı önemli bir yer tutar. Çağımızın getirdiği yoğun okul ve iş hayatı ile sosyal ilişkiler psikoloji kaynaklı sağlık sorunlarının sıklığında artışa yol açmış ve bu konuda profesyonel yardım alma ihtiyacını tetiklemiştir. Bu anlamda özellikle 18 yaş ve altında bireylerde görülen ruh sağlığı sorunlarına yönelik olarak uzman bir tıp disiplini ortaya çıkmıştır. Bu disipline çocuk ve ergen psikiyatrisi adı verilir.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Nedir?
Bu bölüm; çocuk ve gençlerde ruh sağlığını ilgilendiren konularda destek verilmesini, psikolojik yönden gelişimlerinin değerlendirilmesini, psikolojik yakınmalarında tanı ve tedavi hizmetlerinin sunulmasını amaçlayan bir tıp disiplinidir. Bu hedeflerine yönelik hastalarına aile eğitimi ile birlikte ilaç tedavisi, psikoterapi ve yataklı servis takibi gibi hizmetlerde bulunur. Çocuklara, gençlere ve ailelerine ruh sağlığı konularında danışmanlık verilir.
Bu kapsamda çocuk ve erken psikiyatrisi uzmanları; çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylerde psikolojik muayenenin yanında çeşitli gelişim testleri, zeka testleri, kişilik ve dikkat ölçüm testleri gibi tanıya yönelik tetkikler yardımıyla farklı ruh sağlığı problemlerine yönelik değerlendirmeler yapar. Çocuğun veya gencin sağlık durumuna uygun olarak çeşitli ilaç tedavilerinin yanında bireysel veya grup halinde yapılan psikoterapi yöntemleri, oyun terapisi, davranış terapisi veya aile eğitimleri yoluyla sağlık sorunlarının giderilmesinde etkili tedavi planlamasında ve uygulamasında görev alır.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Klinikte çocuk ve ergen psikiyatrisi 18 yaş ve altı bireylerde aşağıdaki sağlık sorunlarına yönelik tanı, tedavi ve takip hizmeti sunar:
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Depresyon gibi duygu durum bozuklukları
- Kaygı bozuklukları (Sosyal fobi, okul korkusu, sınav kaygısı gibi)
- Otizm spektrum bozuklukları (OSB)
- Zihinsel gelişim gerilikleri
- Tik bozuklukları
- Özel öğrenme problemleri
- Davranış bozuklukları
- Kekemelik, telaffuzda zorlanma gibi konuşma bozuklukları
- Anoreksia gibi yeme bozuklukları
- İnsomnia, narkolepsi gibi uyku bozuklukları
- Şizofreni gibi psikotik bozukluklar
- Travma sonrası stres bozukluğu