Göz Sağlığı ve Hastalıkları
Vücudumuzun en hassas organlarından biri olan gözlerimizin sağlığını korumak çok önemlidir. Göz sağlığı ve hastalıkları bölümünde toplumda oldukça sık görülen göz hastalıklarının erken dönemde tanısı koyulur, hastalıklara uygun tedavi planlanır ve uygulanır. Göz hastalıklarının gelişmesini önlemek için gerekli adımlar atılarak hastalar eğitilir. Bölümde göz içi dokularla ilgili göz tansiyonu (glokom), sarı nokta hastalığı, katarakt gibi göz rahatsızlıklarının yanında; gözyaşı bezi hastalıkları, şaşılık, göz kapağına ait problemler gibi göz küresi ve çevresindeki dokuların da sağlık sorunlarının değerlendirilmesi ve tedavisi sağlanır.
Göz sağlığı ve hastalıkları bölümünde gerçekleştirilen başlıca operasyonlar ve muayeneler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Operasyonlar ve Girişimler
- FAKO ile Katarakt Ameliyatları: Halk arasında lazerli veya dikişsiz göz ameliyatı olarak bilinen fakoemülsifikasyon, kısaca FAKO yöntemiyle katarakta uğramış lens, göze yapılan minik bir kesi içerisinden lensin temizlenmesi yoluyla tedavi edilir.
- Akıllı Lens Uygulamaları: Özellikle 40 yaşından sonra görülen yakın, orta ve uzak mesafe görme bozukluklarında fako yöntemi kullanılarak bu mesafelere uyumlu (trifokal, multifokal) akıllı lensler başarılı bir şekilde göz içine yerleştirilir.
- Glokom (göz tansiyonu) Ameliyatları: Sinsi ve tahrip edici bir rahatsızlık olan göz tansiyonu, erken teşhis edilerek uygun cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
- Şaşılık Ameliyatları: Göz kasları veya göz küresi çevresindeki dokularla ilişkili problemlere dayalı şaşılık sorunlar cerrahi yöntemlerle giderilir.
- Göz Kapak Plastiği Ameliyatları: Göz kapağını oluşturan kıkırdak dokunun çeşitli rahatsızlıklarına yönelik güncel ameliyat yöntemlerine başvurulur.
- Kanal Tıkanıklığı Ameliyatları: Gözyaşı bezine ait kanal dokusunda meydana gelen tıkanıklıkların açılması için uygun cerrahi yöntemler uygulanır.
- Retina Hastalıkları: Göz retinasında sıklıkla izlenen çeşitli retina hastalıklarına doğru ve etkili cerrahi müdahaleler yapılır.
- Sarı nokta hastalığı tedavisine yönelik göz içine ilaç uygulaması (antiVEGF tedavisi), göz içine steroid implant uygulamaları yapılır.
- Şeker hastalığının gözde meydana getirdiği hasara yönelik (diyabetik retinopati) uygun cerrahi yöntemlere başvurulur.
- Kornea Hastalıkları Tedavisi: Keratokonus gibi kornea yapısını bozan hastalıkların tedavisinde cerrahi operasyonlar planlanır.
Muayeneler
Çocuk Muayeneleri: Çocuklarda sık görülen şaşılık, göz tembelliği, uzağı görememe (miyop) gibi sağlık problemlerinin erken teşhis edilerek uygun tedavinin planlanması sağlanır.
Göz Dibi Muayeneleri: Gözün retina tabakası ve sarı noktasının detaylı incelemesi yapılır.
Kontakt Lens Muayeneleri: Kullanılan kontrakt lenslerin gözle uyumu, gözde meydana getirdiği muhtemel hasarların tespiti gibi konular hassasiyetle gözden geçirilir.
OCT (Optik Kohorrens Tomografi): Göz tomografisi olarak da bilinen bu yöntemde, lazer vasıtasıyla göz dokularının kesit görüntüleri alınarak hastalıkların teşhis ve tedavi planlamasında önemli bilgiler edinilir.
FFA (Fundus Floresein Anjiyografi): Sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati gibi göz damarlarıyla ilişkili hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılan değerli bir tetkiktir.
Korneal Topografi: Korneanın yapısının değerlendirilerek keratokonus gibi kornea hastalıklarının teşhis ve tedavi planlamasına katkıda bulunur.
Pakimetri: Çeşitli kornea rahatsızlıklarının değerlendirilmesinde ve göze uygulanacak lazer cerrahisi ve göz tansiyonu ameliyatları öncesinde kornea kalınlığının ölçülmesini sağlar.
Göz Ultrasonu: Göz içi dokuların ve göz küresinin bulunduğu anatomik bölgenin detaylarını ortaya çıkarmak için yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı değerli bir tetkiktir.